סדנאות בנושא צוותים חינוכיים מעוני והדרה חברתית

צוות מישרים פיתח שלוש סדנאות לצוותים חינוכיים העוסקות בצורות השונות בהם עוני והדרה חברתית באים לידי ביטוי בבית הספר. מטרת שלוש הסדנאות היא להוריד את מעטה השקיפות מעל המתמודדים עם עוני והדרה חברתית וללמוד את האופנים השונים בהם התמודדות זו באה לידי ביטוי במרחב הבית ספרי. כל אחת מהסדנאות מכוונת לשוחח על הביטויים השונים של עוני והדרה חברתית בצוות והן בנויות באופן מדרגי.
נוסף על הסדנאות כתבנו מסמך רקע מהמחקר ומהשדה המכיל בתוכו ידע על צוותים חינוכיים מרקע של עוני והדרה חברתית. מומלץ לקרוא את הרקע בטרם העברת הסדנאות ואף להעבירו למשתתפים בסדנא.


הקדמה

'הִזָּהֲרוּ בִּבְנֵי עֲנִיִּים שֶׁמֵּהֶן תֵּצֵא תּוֹרָה'[1]

בבואנו לעסוק באנשים המגיעים מרקע של עוני והדרה חברתית, אנו רוצים לנקוט במידה של זהירות- הן בכבודם של העניים והן בכבודנו ולהיזהר בין השאר באופן בו אנו מדברים על שונים או חלשים מאיתנו. טוב שנזכור כי יכולתם להצליח שווה לכל אחד וכי גם עלינו, כעובדי הוראה, מוטלת האחריות לקדמם ככל שנוכל.

פרדיגמת המודעות לעוני[2], רואה בעוני הפרה של זכויות אדם ומגדירה אותו כמחסור בשלושה מעגלים: מחסור חומרי במשאבים, מחסור בהזדמנויות חברתיות ומחסור בהון סימבולי  - מחסור בכבוד, בהכרה ובהון חברתי. מחסור זה מתואר בספרות גם כ'נכות שקופה' שילד או מבוגר נושא עימו בכל מקום בו הוא נמצא[3]. היותה של נכות זו שקופה לא מאפשרת לנו לדבר עליה, ללמוד אותה ולפתח יכולות התמודדות איתה[4].

צוותים חינוכיים העובדים בקהילות מרקע של עוני והדרה חברתית, לא אחת מרגישים אף הם בהדרה, בין אם משום שסביבה זו מוכרת להם מילדותם ובין אם משום שהם חווים את כאבי תלמידיהם בעצמם[5].

צוות מישרים פיתח שלוש סדנאות לצוותים חינוכיים העוסקות בצורות השונות בהם עוני והדרה חברתית באים לידי ביטוי בבית הספר. אנו מזמינים אתכם להשתמש בסדנאות, כולן או חלקן, על מנת לחשוב יחד כיצד הצוות החינוכי יכול לעשות את עבודתו בצורה הטובה ביותר.


העיסוק בעוני במסגרת סדנאית עלול לעורר בקרב המשתתפים מגוון רחב של תחושות והתייחסויות כמו מבוכה, שיפוטיות, חשדנות, הימנעות מהשתתפות ואף תוקפנות. חשוב לתת לכל התחושות העולות בקבוצה מקום תוך ניתוב השיח למרחב כן ובטוח, בו אף תחושה אינה מבוטלת וההתמקדות בתופעת העוני וההדרה עדיין מתקיימות ומתוקפות.


סדנא 1: סליחה על השאלה - מתחת לקו העוני

מה עולה אצלכם כשאתם שומעים את המילה 'עוני'? אילו תחושות, מחשבות ותגובות ראשוניות צפות? סדנה זו מהווה מפגש ראשוני ובלתי אמצעי עם התפיסות והעמדות האישיות שלנו כלפי עוני והדרה חברתית. באמצעות צפייה בסרטון "סליחה על השאלה" והתבוננות כנה ברגשות ובתגובות שהוא מעורר בנו, אנו מתחילים לזהות את התפיסות, החששות והאמונות שמעצבות את יחסנו לתופעת העוני ולהשלכותיה על המרחב הבית ספרי.


מטרות הסדנא:

  1. חשיפה למשמעות של החיים בעוני והדרה חברתית
  2. קיום שיח על השפעות העוני על הצוות והתלמידים

עזרים:








סדנא 2: שאלות שאנו לא מעיזים לשאול

"אם רק היו יוצאים לעבוד ", "למה הם לא מתכננים נכון את התקציב שלהם? ", "הם פשוט עשו בחירות לא נכונות בחיים" - האם זיהיתם את עצמכם חושבים מחשבות דומות?

בסדנה זו נצפה בסרטון בו מוצגות תפיסות רווחות בחברה כלפי אנשים החיים בעוני, ונבחן אותן באופן ביקורתי. באמצעות תרגיל רפלקטיבי המשתתפים מתבקשים לתעד אירוע משמעותי עם דמות מרקע של עוני בבית הספר ולהתבונן שוב בתיעוד לאחר החשיפה לתובנות מהסרטון. המפגש בין הנחות היסוד הרווחות לבין המציאות המורכבת מאפשר למשתתפים לבחון את תפיסותיהם ולפתח הבנה מעמיקה יותר של תופעת העוני וההדרה החברתית במרחב החינוכי.


מטרות הסדנא:

  1. בחינת תפיסות ועמדות אישיות של הצוות ביחס לעוני והדרה בביה"ס
  2. הורדת רמת השיפוטיות כלפי משפחות מרקע של עוני

עזרים:



סדנא 3: סיפורה של מורה

"המזכירה השיבה לי בגסות 'מה? אין לך עשרים שקל?"  סדנה זו מזמינה אותנו למפגש אישי עם אביבית שחלמה והצליחה להיות מורה, אך מתמודדת יום יום עם קשיים כלכליים. דרך סיפורה הכולל את תחושת הזרות בחדר המורים ואת הצורך להסתיר את המציאות הכלכלית שבה היא חיה, מקבלת תופעת העוני פנים וסיפור אישי. הסדנה מאפשרת למשתתפים לחבר בין התובנות שנרכשו בסדנאות הקודמות לבין המציאות היומיומית בבית הספר, ולחשוב יחד כיצד ניתן ליצור סביבת עבודה מכילה ותומכת עבור כל חברי הצוות החינוכי.


מטרות הסדנא:

  1. להכיר התמודדויות של מורות החיות בעוני והדרה
  2. להתמודד עם שיפוטיות וביקורתיות שיש בנו באופן טבעי כלפיהן וכלפי עוני והדרה
  3. לפתח את היכולת של הצוות לתת תחושת ביטחון ונינוחות למורות החיות בעוני והדרה


עזרים:




== מקורות והערות ==

  1. תלמוד בבלי, מסכת נדרים דף פ"א, ע"א
  2. מיכל קרומר-נבו, תקווה רדיקלית: פרקטיקה מודעת עוני בעבודה סוציאלית (ירושלים: פרדס, 2022).
  3. K-12 Economically Disadvantaged Students, Poverty, and Education: Ecological Narratives of Successful Raised-In-Poverty, Texas Educators. R.N. Morris (2021)
  4. Understanding poverty and social responsibility of teacher educators, Dr. V. Sudhakar, International Journal of Social Science and Economic Research, April 2019
  5. Race, poverty, and teacher mobility; Benjamin Scafidia, David L. Sjoquistb, Todd R. Stinebrickner. Economics of education review, 2005